Отстраненият проф. Петко Салчев: Здравната каса не е на лекарите, а на здравноосигурените и управителят трябва да защитава техните интереси

0
35
Петко Салчев Снимка: 24 часа

През цялото време съм се стремял да спазвам законите и нормативните уредби, твърди той

Здравната каса е търсила диалог с Българския лекарски съюз чрез няколко писма, а проф. Петко Салчев не приема, че не е изпълнявал задълженията си на поста управител на НЗОК. Това стана ясно от думите му в кулоарите на парламента, минути след като бе свален от поста.

През цялото време съм се стремял да спазвам законите и нормативните уредби. Едно от нещата, което възбуди особено БЛС, е, когато им изпратихме нашите становища във връзка с техни предложения за национален рамков договор, разказа проф. Салчев в кулоарите на парламента.

НЗОК е институция, която не е на лекарите, а на здравноосигурените лица и управителят трябва да защитава техните интереси. Две години и нещо съм се сблъсквал със становището „дайте да дадем пари на лекарите“, а НЗОК е институция, която закупува услуга, извършена по съответния ред, обясни още той.

Относно Националния рамков договор, който скара лекарите и здравната каса, сваленият шеф обясни, че нищо в него не го е смутило, но е изпратил до БЛС писмо със становищата на експертите. Вътре е било описано кои нормативни актове нарушават предложенията на БЛС. Исканията за увеличаване на лекарските заплати през него са незаконни, обясни той.

Според него уволнението му не се дължи на личен конфликт.

Искам да кажа, че оттук нататък всеки управител на НЗОК може да бъде свален по предложение на някоя от съсловните организации, каза той.

„Не съм обиден. За какво да съм обиден – за това, че съм си свършил работата“, попита проф. Салчев.

Той бе управител на здравната каса от 13 март 2020 г. – деня, в който бе обявена пандемията от коронавирус в България. Днес той бе свален със 149 депутатски гласа.