Парламентът реши държавата да дари БТР-и на Украйна

0
31
Снимка: архив/24 часа

ИТН гласуваха с управляващата коалиция

Със 152 гласа „за“ и 57 „против“ (БСП и „Възраждане“) парламентът прие България да дари безвъзмездно бронетранспортьори с отпаднала необходимост на Украйна. Споразумението е подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. То е в изпълнение на решението на Народното събрание от юли т.г. Скандалите по темата продължиха повече от час и половина, а депутатите отново успяха да си разменят цяла поредица обиди.

Борислав Гуцанов от БСП обвини мнозинството, че за пореден път предава националния интерес на държавата и 5 мин след като вотът на недоверие не е минал, отново вкарва обсъждане на въоръжение и даване на поредната малко останала техника на България.

„Малко да се спрете. Живеем в държава на абсурдите. В комисията по отбрана има само двама колеги, завършили военни училища, но всички разбират от отбрана и сигурност“, гневен бе Гуцанов. Той предположи, че половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е „джойстикът на някоя игра или епилатор“, но „се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността“. Не ви ли е малко срам, емоционален бе той.

„Ударихте дъното – като погледнеш нагоре и виждаш дъното, дотам сте се докарали. Пълно падение е това, което правите“, гневен бе социалистът. И започна да изброява с какво е разполагала армията ни и докъде е докарана за 34 г. „модернизация на българската армия“.

„От 110-хилядна армия в момента сме под 20 хил. и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, ако могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, в момента няма и 8, чакаме ги след платени милиарди“, посочи той. Имали сме и 2400 танка, в момента няма и 20.

„Имахме 800 БТР-а, сега искате да подарите 100 БТР, вместо да се използват от нашата армия“, гневен бе Гуцанов и заподозря, че има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската армия.

„Само преди седмица гласувахте в тази зала да закупим подобни на тези машини, горе-долу на същата възраст, говоря за американските страйкъри, дори те не бяха подали оферта, но нашето министерство на отбраната сложи наколенки и пусна писмо дали не могат да ни ги дадат, имахме по-добри оферти“, продължи да атакува развълнуваният депутат. И призова мнозинството: „Ако поне малко ви е останало нещо като национално достойнство, за да не се чувствате като национални предатели след години – спрете се и помислете за България. И бъдете български народни представители, а не чужди „, призова Гуцанов.

Николай Дренчев от „Възраждане“ пък смята, че машините могат да се използват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки – БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито заседание би обяснил по-подробно какво точно даваме и за какво може да се ползва то.

„Единствено 3 души в тази зала знаят какво всъщност даваме“, каза той. Според него последното редовно правителство на Бойко Борисов превърнало НС в гумен печат и деловодство на МС – „каквото им хрумне на министрите бе прилагано моментално, парафирано от НС. Дойде промяната и видяхме още от същото“, гневен бе и той. Дренчев също се включи в лайтмотива на Гуцанов за неподготвените депутати, които „предпочитат да държат епилатори, когато се изправят пред истински враг“. Но каквото и да ви кажа, ще си гласувате както ви е заповядано от посолството, ядоса се Дренчев.

Шефът на отбранителната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ посече идеята за заравяне на машините – нямало видимост вътре. „Надявам се никой не си мисли, че България ще влиза във война скоро, че да се защитаваме с въоръжените си сили“, заяви той. Според него за охрана на границата по-подходящи са 4-колесни джипове, защото бронираните машини са тежки и затъват. „Там, като падне малко дъжд, разкалването е ужасяващо“, настоя депутатът от ГЕРБ.

Иван Ченчев пък смята, че някои от колегите му „няма да застанат пред никакъв враг, няма да са там“. „30 г. тези машини стоят в складовете, какви ли не конфликти имаше през това време нито едно НС не бе толкова раболепно да направи нещо подобно“, заяви депутатът от БСП.

Дренчев пък разви идеята, че МО трябва да извика депутатите, които не са били в казармата – „да потичат малко в снега, да полежат малко в студа“. Така хората, които не са служили в армията, а взимат решения съответно да видят какво представлява армия и пехота, смята Дренчев. Той добави, че видимостта на БТР може да се надстрои, ъпгрейдне, по всякакъв начин. В XXI в системите за наблюдение са евтини и достъпни и могат да се монтират на всякаква техника, настоя депутатът на „Възраждане“.

Съпартиецът му Ивелин Първанов се изненада от думите на Гаджев и от факта, че в комисията по отбрана никой не мислел, че ще влизаме във война. „Нападенията винаги са внезапни и възникват от инцидентни ситуации“, припомни той. И се ядоса на това, че техниката не може да мине през калта, а хората трябва да я газят. Всеки ден и час трябва да мислим за агресия и нападение срещу нашата страна и как да я защитим, категоричен бе той.

Стоян Таслаков разви друга идея – за използването на машините – при зимни бедствия. И разказа как през 2018 г. живеел в планината и като паднал снега седмица били откъснати. „Това, което спаси положението, дойде една такава високопроходима машина да докара храна и лекарства на нуждаещите се“, обясни той.

Христо Гаджев реши да иронизира „Възраждане“ за различните предложения по използването на БТР-ите – едни искали да ги заравяме, други – да ги държи мобилни. За спасяване в снегове се използва верижна техника, призна той. „Едно време на това му викахме зима, сега му викаме природно бедствие. Трябва да се чистят пътищата, като падне сняг има техническо време да се изчисти пътя“, отхвърли той идеята за необходимостта от тежката техника при тежки зимни условия. Охраната на границата пък преди била насочена само „никой да не излиза от България“. Функцията им била да спира бягащите от режима, затова и клюновете били навътре. „Справяли са се да опазват хората да излизат от България“, настоя Гаджев. И призова да отворят книги, издавани от командири на граждански войски – всички разказвали това, че пазели хората да бягат.

Димчо Димчев от „Възраждане“ пък се върна към спомени от казармата – служил край Болярово и точно с такава техника носели хляб в снежни виелици. С тях теглели до поделението и забуксували автомобили. „Подкрепям колегите, че тези машини могат да се използват и за гражданска защита“, настоя той.

В дебата се включи и Джейхан Ибрямов от ДПС, който бе озадачен от някои изказвания. „В НС има абсурдна комисия и това е тази по отбрана, а всички останали са много рационални“, иронизира той. „Чуха се изказвания за хеликоптери, изтребители, БТР, за граници, за сняг и какво ли още не, но нищо по същество., касаещо самото споразумение“, заяви Ибрямов. Според него за 30 г. сме се нагледали на конфликти, но случващото се между Русия и Украйна е пълномащабна война, 77 г. след Втората световна война има нахлуване агресор в друга държава. Аз не виждам и няма място за политически истерии, колеги, каза той и поиска да не се допускат емоционални изказвания и да се плаши обществото. Даряването на БТР-ите било добра идея – ще даде възможност на украинската страна да засили отбранителните си способности. Не виждам място за притеснения.

Лидерът на „Възраждане“ Костадинов Костадинов попита за стойността на техниката, която ще дадем на Украйна. Според него цените можели да достигнат 1 млрд. лв. Това иска да подари българското правителство на Украйна – 1 млрд. лв., натърти той. И попита кой ще плаща транспорта. Най-вероятно ще ги доставим за наша сметка, заподозря той предвид „практиката на нашето предателско правителство“. Цитира и случаи на загинали граничари преди 89-та г. при престрелки с диверсанти, опитващи се да влязат в страната.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че техниката е от 40 г. в складовете и никога не е използвана за сняг. Спекулация било, че струвала и милиард, бронетранспортьорите били много стари. Да сме живи и здрави никога да не ни се налага да ги използваме, каза той. Техниката не била сериозна като количество, а сме щели да бъдем компенсирани финансово от ЕС. „Ние сме дарили техника за няколко км магистрали, но Украйна е купила въоръжение и боеприпаси за над 5 млрд. лв.“, настоя Мирчев. България ще бъде абсолютно независима от Русия, колкото и да се гърчите, обърна се той към БСП. А Гуцанов го обвини в некомпетентност. Двамата си размениха обвинения и за цената на газа и диверсификацията. /24 часа