Пеевски събра областните председатели на ДПС в хотел „Маринела“ в София

0
259
Делян Пеевски Снимка: архив/24 часа

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията, казва Хасан Адемов

Заседават областните председатели на ДПС, обяви пред БНР Хасан Адемов, член на Централното оперативно бюро на движението.

Това се случва преди връчването на втория мандат, който от ДПС заявиха, че ще приемат и ще се опитат да излъчат правителство.

Спешната сбирка на областните председатели на ДПС е по нареждане на председателя Делян Пеевски. Форумът се провежда в хотел „Маринела“.

Очаква се на сбирката да бъде обсъдена ситуацията в партията.

След това ще има заседание на ПГ на ДПС, на което ще се реши кой да отиде да вземе мандата и какво да се прави с него, каза тази сутрин Хамид Хамид. „Втория мандат ще го вземе колективният орган. Той ще определи кой да го вземе, как да го вземе“, подчерта Хамид.

Зам.-председателят на партията Искра Михайлова е категорича, че ДПС трябва да вземе мандата и да се опита да състави правителство.

Същото заяви и Джейхан Ибрямов след вчерашната среща с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Според Хасан Адемов обстановката във и извън страната изисква да се положат максимум усилия за съставяне на редовно правителство.

Адемов допълни, че при връчването на втория мандат за съставяне на правителство председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски трябва да отиде при президента Румен Радев с решение, което е взето от колективните органи на Движението, а не еднолично.

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията, изтъкна Хасан Адемов.

По думите му основен проблем е, че решенията не се вземат от колективните органи на партията:

„Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква съпротива. /…/ Сега доминират индивидуалните решения. Доминира силовият подход и затова се създава определено напрежение. /…/ Ние, в ДПС, през годините сме заседавали 3-5-6 часа, дори и повече, преди да подкрепим или да не подкрепим бюджет, преди да подкрепим или не съответно правителство. Според мен скърца механизмът за вземане на решения в ДПС. Централното оперативно бюро не е заседавало от националната конференция до сега“.

Известно е разбирането, че безспорният лидер на ДПС е Ахмед Доган, напомни Адемов. Оперативното ръководство се извършва от двама съпредседатели, които имат ясно разписани ангажименти, права и задължения, посочи той и обясни:

„Двамата съпредседатели имат съвършено различен профил. Единият от тях идва от бизнес средите, където едноличните решения винаги водят до определени резултати и отговорността е на този, който ги взема. Профилът на другия съпредседател е академичен. Той разчита на диалогичността, на вземането на решения, които са достатъчно добре аргументирани, разчита на диалога, на колективните решения“.

Въпреки всичко, според Хасан Адемов, партията е в добра форма. Независимо от различните внушения, ДПС има силите и имунния отговор на структурите да реши собствените си проблеми, изказа мнението си той в интервю за предаването „12+4“.

По думите му обстановката в и извън страната изисква да се положат максимум усилия за съставяне на редовно правителство. Хасан Адемов допълни, че при връчването на втория мандат за съставяне на правителство председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски трябва да отиде при президента Румен Радев с решение, което е взето от колективните органи на движението, а не еднолично.