Пеевски сезира МВР, ДАНС и прокуратурата за мрежа от 400 сайтове роботи, които бълват руска пропаганда

0
107
Делян Пеевски КАДЪР: БНТ

Кой стои зад тази мрежа, пита съпредседателят на ДПС в сигнала

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата, ДАНС и МВР за мрежа от 400 роботизирани сайтове, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България. Това съобщи пресцентъра на ДПС. Сигналът е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ). Според данните от изследването, публикувано в някои медии, „Машина от сайтове-гъби“, които са близо 400, произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии, се посочва в съобщението на ДПС.

„ДАНС, МВР и прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа? Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир“, се казва в съобщението.

Навлизането в третата година от началото на войната на Русия срещу Украйна и в навечерието на европейските избори е от изключителна важност за националната сигурност на България и на Европа да бъдат установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу всяко подобно посегателство, в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи, посочват още от пресцентъра на ДПС.

Вчера със заповед на председателя на ДАНС на двама руски граждани беше наложена забрана за влизане в България. На двамата е наложена наложена принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“ за срок от 5 години,, тъй като има данни, че действат против сигурността на страната, съобщиха от ДАНС.