Пеканов: Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове

0
25
Атанас Пеканов

То ще бъде съществен бонус и импулс за всички експортно ориентирани малки и средни предприятия, ще помогне и на туризма, ще бъде натиск за реформи, подчерта вицепремиерът

Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове. То ще бъде ясен сигнал за това, че България иска да бъде част от ядрото на европейските процеси, да бъде ефективен участник в тях, а не да бъде в периферията. Това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията „България в еврозоната – предимства и възможности“, която се провежда днес в София, предаде БТА.

Влизането в еврозоната ще бъде съществен репутационен бонус за страната ни, ще повиши доверието в страната ни, както и кредитния рейтинг на България. Това в среда на повишаващи се лихвени проценти ще поддържа лихвите по-ниски както за държавата, така и за гражданите и за домакинствата, отбеляза Пеканов. Той допълни, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде съществен бонус и импулс за всички експортно ориентирани малки и средни предприятия, ще помогне и на туризма, ще бъде натиск за реформи в страната ни, което е правилно и позитивно.

Вицепремиерът подчерта още, че освен за бизнеса, влизането на страната ни в еврозоната ще има позитивен ефект и за конвергенцията на доходите. Пеканов благодари за отговорната и зряла позиция на най-големия синдикат в България – КНСБ за тяхната подкрепа за процеса по влизане в еврозоната. Това ще доведе до по-висока икономическа активност, до заетост и до нарастване на доходите. Влизането в еврозоната от момента, в който всички заплати вече са в евро, ще даде възможност и за съпоставимост и за повече прозрачност при сравненията със средноевропейските доходи.

Що се отнася до рисковете, Пеканов каза, че при всеки голям процес има рискове. „Не можем да замълчим за тях, но те не са тези, за които се говори – като увеличаване на инфлацията“, посочи вицепремиерът. По думите му в другите страни, приели еврото, няма такава тенденция. Това са страхове, които се подклаждат, но емпиричната им обосновка не може да бъде намерена, каза вицепремерът. Според него може да има риск от спекула в отделни търговски обекти, но това е нещо, което институциите трябва да предотвратят. Пеканов благодари Министерството на финансите и на Българската Народна банка (БНБ), които подготвят страната ни и всички институции за приемането на страната ни в еврозоната.