Петков крие цената на природния газ

0
153
Кирил Петков Снимка: Днес.бг

Доведохте до фалит „Булгаргаз“, дружеството е във финансов колапс, заяви Теменужка Петкова

Отново хаос, игри и абсурдни ситуации в парламента на тема открито или закрито заседание. Този път повод стана изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов във връзка с доставките и цената на природения газ, разказва Tribune.

Преди дни подобен сюжет се разигра заради изслушването на министъра на външните работи Теодора Генчовска по отношение на Република Северна Македония. Тогава депутатите отново се скараха дали заседанието да бъде закрито или открито.

Предложението за изслушването на Петков и Николов дойде от Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

На брифинг в централата на ГЕРБ преди ден депутатът коментира, че липсва яснота за разтоварването на танкерите за доставка на втечнен газ до България.

Точката бе заложена като първа в дневния ред на депутатите за днес и тя трябваше да бъде открита.

В началото на заседанието временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов обяви, че във връзка с настоящето изслушване в секретното деловодство на институцията има внесени доклади по темата. Става въпрос за два доклада от Министерството на енергетиката и два от ДАНС. Той помоли премиера и министърът на енергетиката да потвърдят дали тези документи ще бъдат предмет на изслушването. След това Иванов се позова на чл. 44 от правилника на парламента, при който се допуска заседанието да бъде закрито, без това да се подлага на гласуване.

„Аз ще помоля всички камери да бъдат изключени и всички външни лица да напуснат залата“, заяви Иванов.

Искането му срещна несъгласие от страна на депутати на ГЕРБ-СДС. „Докладвахте материали, постъпили в секретно деловодство, което се намира в другата сграда“, реагира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „Считате ли, че народните представители могат да се запознаят с тези материали в момента“, коментира тя.

„Aко решите да допуснете подобна грешка, правя предложение за отлагане на изслушването, докато депутатите се запознаят със секретните документи“, каза още Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС подчерта, че българските граждани трябва да знаят какво се е случвало през цялото шестмесечно управление на кабинета „Петков“.

„Вие в момента изкривявате моята воля, така да се каже, защото аз не искам да ми се предоставят никакви секретни информации. Аз искам от това изслушване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, тоест нищо секретно не искаме да разберем и не виждам причина вие да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че цената на газа скочи с 32% от началото на този месец, че следващия месец ще скочи пак, че вероятно въобще няма дори да го има и не виждам нищо тайно в това. Аз съм силно против като вносител на това предложение за изслушване вие да закривате това заседание. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете“, категоричен бе Делян Добрев.

Настимир Ананиев предложи заседанието да се отложи с една седмица, за да могат всички парламентарни групи да се запознаят с документите, съдържащи секретна информация.

Несъгласие изрази и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който заяви, че само преди две седмици в пленарната зала имаше аналогичен случай, свързан с въпроса за руските дипломати.

„Имам едно предложение към вас, г-н председател и към министър-председателя в оставка. Засекретете сметките на хората и на фирмите. Засекретете ги, сложете им по един гриф „строго секретно“. Защото каквото и да си говорим днеска тук, каквото и да криете или да не криете, каквото и да засекретяваме днес, в крайна сметка, това което правите, след няколко дена, след няколко седмици, всеки български гражданин ще получи една сметчица, всяка една фирма ще получи една фактура и ще отиде и ще си изтръска паричките там, и това ще е по ваша вина“, заяви Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

„Хубаво е председателите от ПП да спазват това, което всъщност искат депутатите, защото миналото заседание, когато ние искахме изслушване на министър Генчовска, ние искахме закрито заседание, вие го направихте открито. В момента вносителите искат открито заседание, вие се опитвате пък да го направите закрито. И в двата варианта го правите, защото в единия случай ви беше страх, че директно изчетени документите тук в зала, ще бъде брутално ясно какви ги е вършил бившият премиер Кирил Петков.

А в момента искате хората да не чуят въпросите, на които пак ще трябва да отговаря Кирил Петков, защото той беше човекът, който в САЩ на някаква среща с Камала Харис, траеща между 30 секунди и две минути за снимка е договорил нов газ. Той трябва да отговаря, а министърът на енергетиката там е бил да свети с отразена светлина, защото лидерът и бащата на всичко договори евтин газ и обеща, че го има. И това трябва да се чуе от гражданите. Сега целят да го скрият. Миналия път заседанието беше открито и министър Генчовска беше и е достатъчно интелигентна и отговори достатъчно точно, без да нарушава закона, така че всички разбрахме какво пише в ония документи като смисъл. Така че, моля ви, спазвайте волята на депутатите и нека това заседание бъде открито“, заяви от своя страна председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Няма нищо секретно в тази информация. Седем години съм била в Министерството на енергетиката, имала съм честта да бъда министър на енергетиката и ви казвам, че няма нищо секретно в тази информация. Това е информация, която трябва да бъде прозрачна и да бъде достъпна за всеки един български гражданин, защото тези, които плащат цената, са именно българските граждани и българският бизнес.

Какво ще скриете, какво секретно има? Това, че доведохте до фалит Булгаргаз, че дружеството е във финансов колапс. Това ли е секретната информация. Или това, че вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз“ каза, че няма газ, че не е осигурен газът до края на годината. Това ли трябва да скриете от хората? Мисля, че вие искате да скриете една лъжа, г-н председател, поредната лъжа на това правителство. Разбирам, че лъжата е издигната в култ от това управление, но нямате право да лъжете за пореден път. Вашето време изтече. Така че, кажете истината на българските граждани“, настоя бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

В крайна сметка изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов ще бъде при закрити врата, реши изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов./Tribune.bg