Планинската спасителна служба предупреди за голяма опасност от лавини

0
17
Снимка: pixabay

Температурите в планините са отрицателни. Времето е облачно

В планините има висока степен на опасност от лавини, съобщиха от Планинската спасителна служба. Температурите в планините са отрицателни. Времето е облачно. Във високите части на Стара планина и Рила има мъгла и духа слаб вятър.

Заради гъста мъгла някои от съоръженията в Рила не работят. На останалите места лифтовете се движат.

Планинските спасители съветват туристите да спазват маркираните пътеки и да тръгват към планините рано, да имат предвид мъгливото време във високите части на планината и риска да се изгубят. Туристите да тръгват добре екипирани в планините и да не предприемат преходи сами, да зареждат батериите на телефоните си, преди да излязат в планината и да казват на близки хора къде отиват, също са част от съветите на планинските спасители.

За изминалите 24 часа няма регистрирани инциденти с туристи.

Над планините от Западна България облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево, според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Над останалите планински масиви ще е предимно облачно и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра – около минус 3°.