По-топъл октомври от обичайното, с температури до 28 градуса

0
29
Снимка: Pixabay

Периодично ще преминават бързи студени фронтове, с краткотраен валеж, временно усилване на вятъра и понижение на температурите

През повечето дни в следващите две седмици времето в България ще е сравнително спокойно и по-топло от обичайното. Периодично ще преминават бързи студени фронтове, с краткотраен валеж, временно усилване на вятъра и понижение на температурите.

Облачността днес ще е променлива до обяд, с потенциал за слаби локални превалявания, след което ще се разкъсва до вечерта. Дневните температури ще са между 15 и 20-22 градуса.

Във вторник обстановката ще е сходна, отново с възможност за краткотрайни дъждове в незначителни количества, основно около планините в западната половина на страната. Вятърът ще е по-осезаем покрай преминаването на слаб студен атмосферен фронт. Дневните температури с леки колебания ще се запазят.

От сряда нататък слънчевите часове ще са повече. От четвъртък и дневните температури ще тръгнат нагоре и в последните дни на седмицата ще са почти летни – в интервала 23-28 градуса, предаде Нова тв.

Следващото по-съществено смущение на приветливото есенно време ще е в периода 16-18 октомври. Ще нахлуе порция студен въздух, с потенциал за валежи и дори гръмотевична активност. Ако се запази текущата прогноза, има изгледи да се оформи средиземноморски циклон с по-значителни повсеместни валежи в Гърция и на по-малко места у нас. Температурите също ще се понижат осезаемо. По високите върхове ще превали сняг.

Около 20 октомври ще последва пореден топъл период, с повече слънчеви часове и дневни температури над 25 градуса в обичайно горещите точки у нас.