Полицията разкри мащабна схема за източване на пари от здравната каса

0
163
полиция
Снимка: архив

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки. Става дума за 5681 фалшиви хоспитализации

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки, съобщиха от МВР.

По този начин – чрез фалшиви документи, болницата е получавала неизработени финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Схемата е установена в хода на разследване, предприето от служители на отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

Според данните от проверката, осъществена на 4 декември т.г. от икономическите полицаи и контролни екипи на НЗОК, престъпната схема е прилагана от 1 януари 2022 г. до 30 юни т.г., като в този период общо са отчетени 5681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите са били еднократно приемани за рехабилитация, но от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от „пациентите“ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а личните им данни са били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност.

По предварителни разчети стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лева, предаде БТА.

Извършена е съвместна проверка в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК. Проверката продължава.