ПП/ДБ бойкотират парламента, плашат с оставка на правителството

0
135
Снимка: архив

Няма да дадем регулаторите на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, закани се Кирил Петков

ПП/ДБ бойкотираха днес заседанието на парламента и заплашиха с оставка на правителството.

Няма да влезем в зала, защото ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими, заяви Кирил Петков на брифинг и изброи смяната на Гешев със Сарафов и несъстоялото се заседание на правната комисия. „Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава“, подчерта Петков.

“Процедурите по избор на управителите на Сметната палата, БНБ и НЗОК бяха вкарани в комисия. Тук имаше нарушение от първоначалната уговорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани внимателно от ГЕРБ и ПП-ДБ, така че да има само кандидати с безупречна репутация. Тази договорка бе разрушена”, каза още Петков. “Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България, регулаторите с мандат от 5 години ще бъдат сменени с мнозинство от ГЕРБ, Възраждане и ДПС, много се лъже. Няма да дадем тези регулатори”, подчерта още съпредседателят на ПП.

“Днес цялата ни парламентарна група отива на съвещание да вземем решение какво правим, ако този тип нарушаване на договореностите продължават. Даването на оставка е потенциално възможен резултат”, каза още Петков.

Искаме ясно спазване на поетите ангажименти от законодателната програма, искаме ясен механизъм за предварително съгласуване на регулаторите, преди те да стартират, и ясен график как ще мине съдебната реформа”, уточни още Христо Иванов.