ПП/ДБ остават в опозиция и няма да участват в коалиция срещу ГЕРБ и ДПС

0
104
Снимка: ПП/ДБ

Атанасов пита Радев дали има снайперисти край къщата на Бойко Борисов

ПП-ДБ остават в опозиция и не биха се включили в коалиция с всички формации в парламента срещу ГЕРБ и ДПС.

Това заявиха редставители на коалицията на президента Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство. По-рано държавният глава се срещна и с първите две политически сили ГЕРБ-СДС и ДПС.

Коалицията бе представена от шефа на парламентарната група акад. Николай Денков, съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и депутатката Кристина Петкова.

Президентът припомни заявката на ПП-ДБ да остане в опозиция и ги попита дали остават на същата позиция, както и дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат, ако предложи приоритети като в общия им кабинет с хората на Бойко Борисов. Поиска да знае и дали биха участвали в анти ГЕРБ и ДПС коалиция под егидата на „Възраждане“, каквато идея вчера лансира Костадин Костадинов.

„Ако нещо стана ясно през последните три години, то е, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но е сравнително трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи шест пъти мандат, сега ще получи седми, но нито един път не успя да състави правителство. За разлика от тях ние успяхме на два пъти да направим и сме единствената политическа сила, която за тези три години, успя на два пъти да направи редовно правителство. Цената, която плащаме за това, е сравнително голяма“, каза акад. Денков.

„Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за друг те също са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те през цялото време работиха заедно – и когато свалиха нашите редовни правителства, и когато ги критикуваха без основание. Те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати“, каза още той.

„И двата пъти правителствата бяха събаряни с твърдение, че няма проблем с приоритетите, но че ГЕРБ и ДПС могат да се справят по-добре. Сега е техен ред. По отношение на подхода в това Народно събрание, който демонстрираха ръководството на ГЕРБ и ДПС, всъщност той е напълно погрешен. Спомнете си, че и двата пъти, в които ние направихме правителство, винаги започвахме от приоритети, законодателна програма, вариант на управленска програма, която беше обсъждана. Аз не виждам нищо такова в този случай, а скрити разговори за позиции, от които не става ясно кой всъщност за какво иска да работи“, каза още бившият премиер.

Той увери, че приоритетите и задачите на коалицията не са променени, но не виждат как могат да ги изпълнят при сегашното разпределение на силите в парламента.

„Затова ние казваме, че оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска, да има приоритети, свързани с развитието на бизнеса, повишаване на доходите, намаляване на неравенствата, качествено здравеопазване и образование.

Ние сме млада партия и млада коалиция – на две години и половина. Знаем колко е трудно да се състави правителство, но избирателите ясно ни дадоха позицията на опозиция. Надявам се колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за седми път да имат мандат. Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново, включи се и Кирил Петков.

След него продължи Атанас Атанасов, който попита има ли информация за снимки, появили се в интернет, на които снайперисти пазят къщата на Бойко Борисов.

„Появиха се снимки на снайперисти, които се намират по оградата на Бойко Борисов. Страшно много хора са притеснени и ми пишат“, заяви Атанасов и поиска да разбере дали има заплаха срещу живота на мандатоносителя.

Румен Радев заяви, че когато става дума за заплаха на физическо лице тя не трябва да става публично достояние, но ще провери.