Проф. Ангелов пред парламентарната комисия: Докладът за „Пирогов“ е гавра

0
140
Снимка: архив

Хинков заяви, че външните проверки ще дадат отговор дали д-р Димитров има нарушения или преценката за уволнението му е грешна

Проф. Христо Хинков обясни пред парламентарната здравна комисия, че основният мотив за решението му да отстрани д-р Валентин Димитров не са финансови проблеми, а нарушения на Закона за обществените поръчки.

„Проблемът касае време, когато не съм бил аз министър – става въпрос за фирма за кетъринг, която е сигнализирала още преди случая с Мустафа Емин, защото се заговори, че докладът е заради политическо отмъщение заради съветника на Тагарев“, заяви здравният министър. Той даде пример с доставка на апаратура за 70 милиона лева без съгласуване с министъра, за храна чрез пряко договаряне за 998 000 лева без ДДС, както и за консумативи за над 1 милион лева.

Хинков заяви, че има нужда от външна проверка извън министерството, която да даде становище. Затова документът е даден на АДФИ, ДАНС, Сметната палата, прокуратурата и Икономическа полиция.

„Резултатите от тези външни проверки ще дадат и отговор на въпроса дали д-р Димитров има някакви нарушения, или аз съм направил нарушения в моята преценка“, коментира проф. Христо Хинков. Министърът отчете, че болницата не е в добро финансово състояние въпреки счетводната печалба.

Второстепенно било вземането на кредит от спешната болница.

Председателят на комисията Костадин Ангелов нарече доклада за „Пирогов“ гавра.

„С мултипрофилното спешно отделение на болница „Пирогов“ някой е написал, че не отговаря на условията. Това освен гавра с „Пирогов“ не е нищо друго“, коментира още проф. Ангелов. Според него в докладата има субективни изводи с цел да се смени ръководството на болницата.

Директорът на „Пирогов“ се оплака, че не е получил официално одитния доклад. „Лично на мен не ми е връчено копие от одитния доклад. Визираният доклад не ми е връчен официално от Министерството на здравеопазването“, заяви шефът на „Пирогов“ Валентин Димитров. Той заяви, че не вижда отстраняването си като политическо.

„Мога да си подам оставката, но за мен е отговорност в тази държава да не се правят скандали на гърба на болница „Пирогов“. За мен е отговорност, когато някой има забележки към някой човек, към неговата дейност, той го извиква, поставя му тези забележки. Направен беше опит да бъда махнат от „Пирогов“ под сурдинка. На фона на всичко това нещо колегите от болницата са обединени. Хора, ние всички имаме семейства. Налага ми се последните дни да звъня на моите възрастни родители, баща ми е на 90 години, майка ми на 85 години, за да обяснявам, че синът им не е крадец“, коментира Димитров.

Димитров заяви още, че взетият кредит за болницата е бил глътка въздух и възможност да увеличи заплатите на служителите.

От „Медицински надзор“ пък заявиха, че за периода на управление на д-р Димитров няма сериозни нарушения при направени 62 проверки.

Дадени са препоръки за ценоразписа на болницата. Увеличен е щатът, което означава, че има повече лекари започнали работа в спешната болница и в администрацията.