Проф. Габровски: За мен е дълг и чест да положа всички усилия България да има работещо правителство

0
80
Снимка: 24 часа

В момента България е на кръстопътя на множество кризи, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС

„Бях номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС да получа този проучвателен мандат. За мен е дълг и чест да положа всички усилия България да има работещо правителство. За съжаление в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална, мигрантски натиск, който даде своите жертви, политическа криза, която продължава вече две години. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намираме.“ Това каза проф. Николай Габровски, след като получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Чл.-кор. проф. Николай Габровски е завършил медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).