Проф. Габровски е поканил БСП на среща утре

0
54
Корнелия Нинова Снимка: архив

Ще му кажем три изречения: няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, благодарим, довиждане, каза Нинова

Проф. Николай Габровски е поканил БСП на среща утре. Той се е обадил лично на Корнелия Нинова да я покани. Това заяви лидерката на БСП в кулоарите на парламента.

Ние вчера заявихме, че ще отидем от уважение към него, за да му кажем три изречения: няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, благодарим, довиждане, обясни тя. Дори и кабинетът да е експертен, те няма да дадат подкрепата си, но подчерта, че го уважават като професор и лекар. Въпреки това няма как да подкрепят предложено от него правителство, тъй като зад него „стоят Бойко Борисов и ГЕРБ“.

БСП отново заяви, че Националният съвет е решил да не подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, без значение дали в първия или третия мандат.

Условието на БСП за срещата било тя да се случи в Народното събрание и да е отворена за медиите.

Шенген би трябвало да ни обединява и водени от това преди две седмици ние предложихме обща декларация на парламента. Съжалявам, че някои колеги напуснаха, но това си е тяхна работа. Това е една от малкото теми, които може да ни обединят в този момент, смята Нинова.

Като лампа, която трябва да ни сигнализира да довършим работата, която сме започнали – антикорупционното законодателство, особени усилия по опазването на границата. Разбира се, тук стои въпросът с бюджета, защото и за гранична полиция, и за техника трябват още средства. И от МВР, и от синдикати искат още средства, а като няма бюджет, не можем да им ги осигурим, коментира още тя.

Според нея служебното правителство очаква парламентът да приеме законите, необходими за приемането ни в Шенген, но не желае да дойде да обсъди тези закони.

Не може служебният кабинет да дава задачи на парламента, още повече ако това е национална цел, трябва институциите да си подадем ръка. Да дойде премиерът тук, да каже какви закони са внесли, да ги обсъдим и да ги приемем. От една страна те дават оценка, че партиите използват случая да се настройват една срещу друга, от друга страна настройват институциите една срещу друга, коментира лидерката на БСП.