Проф. Ива Христова: Има много случаи на ухапани от кърлежи и на лаймска болест

0
42
Снимка: архив

По думите ѝ има рискове от алергични реакции

Сезонът на кърлежите вече започна. „Тази година заради затоплянето кърлежите се активизираха по-рано. Има много случаи на ухапани от кърлеж, както и на лаймска болест. 10% от ухапванията водят до заразяване“, заяви в „Денят започва“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ има рискове от алергични реакции.

„Местностите, които са потенциално опасни и хората трябва да избягват, са местата с гъста растителност – в парковете да се движат по централните алеи, а не по малките пътеки. Важно е кърлежът да бъде премахнат бързо – в първите 1-2-3 часа рискът е минимален от заразяване. В първите няколко часа от забиването кърлежът пада много лесно с пинсета – трябва да се хване максимално близо до кожата, за да не се скъса. Ако е минало повече време, трябва да се потърси обезателно лекарска помощ. Ако се скъса, инфекцията е в неговото хоботче, което остава в кожата ни“, коментира проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симптомите на лаймска болест са зачервяване около мястото на ухапване, като диаметърът се разширява и се появява след инкубационен период.