Прокурори на Кьовеши арестуваха червения кмет на Генерал Тошево

0
179
Валентин Димитров Снимка: Община Г. Тошево

Разследват Валентин Димитров за измами със субсидии за проект за повишаване на енергийната ефективност

По искане на Европейската прокуратура (ЕППО) в София кметът на град Генерал Тошево Валентин Димитров беше арестуван днес по разследване на измами със субсидии за проект за повишаване на енергийната ефективност. Това съобщиха от ръководената от Лаура Кьовеши европрокуратура.

Извършени са претърсвания и в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени, се казва още в съобщението.

Фактите се отнасят за периода 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.), предаде „Сега“. Проектът е възложен на частен изпълнител, обяснява ЕППО.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на строително-монтажни работи, които не са приключили в установения срок.

Димитров бе издигнат за кмет от БСП.