Проверят учителка в Търговище за насилие над дете

0
38
Снимка: архив/DarikNews

Възмутени родители публикували в социалните мрежи клип по случая

Институции в Търговище правят проверки в местно училище след публикация на родители в социалните мрежи заради неприемливо поведение на учител.

Проверката е в Специалното училище за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски“, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

През почивните дни в местна група в социалните мрежи се появи публикация – видеоклип, от който се вижда, че учителка от училището удря дете, след което то пада от стола си.

Възмутени родители публикуват клипа. За БТА Сениха Мехмедова от село Кралево, чието дете също е възпитаник на учебното заведение, каза, че учителката трябва да бъде отстранена от работа. Днес жената не е пуснала дъщеря си на училище и възнамерява да я остави у дома, докато въпросът не бъде разрешен в полза на учениците. Именно Мехмедова решава да даде гласност на случая, „за да спре тормозът в училище“.

Екип от отдел „Закрила на детето“ е извършил проверка в училището, след като представители на отдела са се самосезирали.

„Проведен е разговор с директора, все още се събира информация и се извършва проучване. Действаме по спешност. В отдела няма подавани сигнали от граждани за подобни случаи“, каза началникът на отдела Ирина Йорданова. Тя допълни, че по време на разговора с директора учителката не е присъствала в учебното заведение.

Полицията в Търговище също се е самосезирала веднага след публикацията в социалните мрежи. Своевременно за случая е уведомена Районната прокуратура в града. Полицията е започнала проверка по случая, която се извършва под ръководството на Районна прокуратура, каза говорителят на Дирекцията Ани Кръстева за БТА. Проверката ще бъде приключена в срок до 72 часа.