Радев за извънредното заседание: Парламентът вероятно ще бъде употребен за предизборна трибуна

0
46
Румен Радев КАДЪР: БНТ

Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв. Особено трябва да се спазва от политиците, каза президентът по повод катастрофата с кола на НСО, в която пътувал Кирил Петков

За съжаление най-вероятно парламентът ще бъде употребен за предизборна трибуна – така президентът Румен Радев коментира предстоящото извънредно заседание на Народното събрание.

„На фона на всички нелепи промени в Конституцията много гласове казаха, че има поне едно положително нещо – че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Парламентът, видяхме – нито работи, нито осъществява контрол. Видяхме го в случая с основателните претенции на академичната общност“.

По повод катастрофата с автомобил на НСО при Аксаково Радев каза, че компетентните органи трябва да установят кой е виновен.

„Призовавам още веднъж Законът за движение по пътищата да се спазва, защото е написан с кръв. Особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазване на закона в политиката, в живота и по пътищата“.

На въпрос как се действа, когато охранявано лице накара шофьора да кара по-бързо, президентът отговори: „Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти и те преценяват“.

Радев не намира основание за смяна на директора на охранителната служба:

„Инциденти е имало през всички години от съществуването на НСО, и то много по-тежки“.