Расте недоволството срещу реформите на движението в центъра на София

0
121
Бул. "Витоша"

За тази вечер е насрочен поредният протест

Продължава да расте недоволството срещу реорганизацията на движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в центъра на София, което ще доведе и до намаляване на паркоместата в района.

За тази вечер е насрочен и поредният протест на живеещите в района, които се заканиха да изразяват недоволството си всяка вечер, докато не бъдат чути исканията им. Недоволство предизвика и новата организация по бул. „Витоша“, където активните ленти за движение също станаха две, а останалите вече са предназначени за косо паркиране.

„Това ще донесе огромни тапи, огромни задръствания за целия район, за целия център. Никой не ни чува, повтарят се едни и същи изтъркани клишета, че си искаме нашите паркоместа, не е това. Искахме диалог, диалог ни беше отказан. Този инат, който не прекъснато се повтаря, защото в момента всичко се прави на инат, започва да ни води други мисли – тогава колко ще струва този проект, колко ще струва това, което виждаме на софиянци. И другата теза, която ни казват – ако не е ефективно ще го премахнем, тогава колко ще струва премахването“, Венцислав Ванчев, организатор на протестите.

От общината са категорични, че промените са били обсъдени с живеещите в района, а целта е да се намали ползването на автомобили в центъра.

„Всички искания на живущите са взети под внимание още преди проектирането през годините, така че имаме един балансиран проект, който само реорганизира местата за паркиране с минимална намеса, но най-вече създаваме ринговия булевард и такава организация на движение, която трябва да служи за такъв рингов булевард, т.е. да провежда трафика, а не да го задържа“, обясни Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община.

Проектът на общината предвижда да бъдат изградени бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение на коли и една лента за спиране.