Росен Христов: 33 доставки на газ, най-вероятно руски, при кабинета „Петков“ са били без сертификат за произход

0
245
Росен Христов Снимка: БНТ

Не можеш да прекъснеш дългосрочен договор, без да си осигурил алтернатива, заяви министърът на енергетиката

33 доставки на природен газ при кабинета „Петков“ са били без сертификат за произход. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов по bTV. Според него доставчиците са имали договор с „Газпром“ и оттам високата степен на съмнения, че след спирането на руския газ за България по дългосрочния договор е купуван пак руски, но с 30% по-скъп.

Не можеш да прекъснеш дългосрочен договор, без да си осигурил алтернатива. Газ на каквато и да е цена не ни трябва. Не само че прекъсваш доставки, а месеци наред купуваш руски газ, казва още Христов.

Министърът заяви, че сега доставчиците подписват сертификати за произход, количествата са осигурени, както и инфраструктурата в Гърция и Турция, скоро ще се обявят търгове за дългосрочни доставки.

По повод евентуални арбитражни спорове по спрените доставки той заяви: „Изясняваме наши претенции към „Газпром“, готвим защита при техни претенции. Както ни посъветват юристите, така ще постъпим, затова работим с международни кантори. Да сте чули юрист да коментира казуса, темата е в устата на така наречените експерти“, допълни министърът и коментира, че юрист, който не е чел договора, не е специализирал швейцарско право, няма как да коментира, „затова работим с кантора, която е специализирала. Следващият месец ще имаме анализ, който ще ни даде съвет как да постъпим в ситуацията“.