Росен Желязков: Коя е Лена Бориславова? Не мисля, че лица, които не участват в лидерски срещи,  могат да казват кой да е външен министър

0
661
Росен Желязков

Външният министър ще бъде посочен от ГЕРБ, заяви председателят на парламента

„До момента единственото име в кабинета, посочено от ГЕРБ, е това на Мария Габриел като министър на външните работи и вицепремиер. Ротацията не изключва, а ще бъде и по-плавен процесът за следващите 9 месеца съвместяването на двете функции – премиер и външен министър“.

Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Спорът е доколко се усвояват властовите механизми и доколко се изпълва с персонален потенциал изпълнителната власт. Процесът по подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който „Продължаваме промяната“ само, без „Демократична България“, с тежест от 36 народни представители поставиха ново условие – освен вицепремиер Николай Денков да е и външен министър“, подчерта той.

„Външният министър ще бъде на човек, излъчен от ГЕРБ“, категоричен е Росен Желязков.

„Ние считаме, че това трябва да е Мария Габриел. Ако „Продължаваме промяната“ считат, че това не трябва да е Мария Габриел, ГЕРБ ще излъчи друго лице“, коментира още председателят на Народното събрание.

„Николай Денков каза, че тази позиция трябва, за да има „Продължаваме промяната“ излаз навън. Да приемем, че това е лапсус“, допълни Желязков по отношение на коментара на премиера Денков:

„Не искам поста на външен министър като такъв, искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина“, каза Николай Денков по-рано.

Росен Желязков е категоричен, че партията няма да отстъпи от позицията си. Той коментира и публикацията на Лена Бориславова от ПП.

„Външно министерство не е запазена губерния и никога не е уговаряно да остане завинаги за ГЕРБ“. Това написа в профила си във фейсбук тя.

„Коя е Лена Бориславова? Аз не мисля, че за лица, които нямат качество, можем да разсъждаваме върху казаното. Аз не мисля, че лица, които не участват в срещи и формати, включително и аз, могат да правят твърдения. Най-добре лидерите на партиите да взимат отношение по темите, които се обсъждат. Ако няма решение, срещата е била работна. Каквото не е решено, не е обявено“, подчерта Росен Желязков.

„Най-лесно е министър-председателят да внесе предложение до Народното събрание за смяната на един министър. Не знам какво го е спряло. Променил е отношението си на доверие. Приносът на министъра на вътрешните работи за приемането ни в Шенген по вода и въздух е голямо“, допълни председателят на парламента.