„Руската църква“ е собственост на посолството, твърдят от Агенцията по вписванията

0
96
Руката църква в София.

Тя е прехвърлена с акт за дарение през 1997 година

Агенцията по вписванията потвърди пред БНТ за нотариалния акт на Руската църква в София.

„След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство“, пише в становището на Агенцията по вписванията, изпратено до БНТ.

Припомняме, вчера стана ясно, че патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения. От митрополията посочиха изрично, че действието следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект и с грижа за гражданите и че с него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт. В социалните мрежи се разпространи и снимка на въпросния нотариален акт със заличени част от данните, който е за прехвърляне на собствеността на храма на Руската федерация на база дарение.