Съдът освободи Теодор Илиев, нямало доказателства, че е хакерът „Емил Кюлев“

0
64
Теодор Илиев

Определи му мярка подписка

Софийският апелативен съд пусна от ареста срещу подписка хакера Теодор Илиев, станал известен с прозвището си „Емил Кюлев“.

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства как младежът е източил данните от 35 компании и е разполагал с криптопортфейл, през който са минали биткойни на стойност около 800 хил. долара.

Защита на Илиев попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същ човек и дали всички престъпления, включени в обвинението, са извършени от “Кюлев”. Според адвокат Людмил Рангелов данните за връзка между реалния човек – Теодор Илиев, и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че и двамата се познавали от деца, тъй като живеели в един квартал.

Апелативният съд не се съгласи с първостепенния съд. Софийският градски съд е счел, че един от свидетелите може да познае “Емил Кюлев” от запис по телефона. Експертиза обаче не е направена. Приятелката на задържания Теодор Илиев е научила от медиите, че Илиев и “Кюлев” са отъждествени. Според апелативния съд градският е излязъл от границите на обоснованото подозрение.

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени, да са свързани с Теодор Илиев. За иззетите от дома на Илиев компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

Тричленният състав не успя да стигне до заключение, че престъпните деяния са извършени от обвиняемия. Не е установен и рекетът, за който говорят свидетелите, че е извършен от Илиев. В обвинението липсвали и точните дати на евентуално проникване в базите с данни на фирмите.