Съдът в Хага издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

0
65
оръжие
Сергей Шойгу

Двамата са обвинени във военни престъпления в Украйна

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, както и на висшия руски генерал Валерий Герасимов, който е началник на Генералния щаб.

Те ще бъдат съдени за предполагаеми военни престъпления в Украйна, предадоха световните агенции.

Съдиите считат, че „има разумни основания да се смята, че двамата са отговорни за ракетните удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура“ от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г.

„През този период руските въоръжени сили нанесоха голям брой удари срещу множество електроцентрали и подстанции на много места в Украйна“, добави съдът в Хага.

В средата на май тази година руският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов. Въпреки това обаче Шойгу остана едни от най-близките му хора и пое функциите на секретар на Съвета по сигурност на Руската федерация.

Рокадата дава на Сергей Шойгу позиция, която технически се счита за по-високопоставена от тази на министър на отбраната, осигурявайки приемственост и спасявайки имиджа му, въпреки многото критики, коментираха тогава световните агенции.