Сали Табаков излиза на свобода без мярка, нямало доказателства за пране на пари и неизгодни сделки

0
54
Сали Табаков в съда Снимка: 24 часа

Според адвоката му делото е поръчково

Бившият областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков и тъстът му Зекир Османов излизат от ареста без мерки за неотклонение, реши Апелативният съд в София. Според магистратите няма доказателства, че фирмата на Османов е сключила неизгодни сделки, каквото е едно от обвиненията, нито за пране на пари, съобщава „24 часа“.

Фирмата „Джеми“ на Зекир Османов е получила 52 млн. лв. от Министерството на образованието за доставените автобуси, а возилата са купени от Турция на двойно по-ниска цена, отколкото са договорите с държавата.

Това посочи прокуратурата по време на делото за мярката за неотклонение на бившия областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков и тъста му Зекир Османов. Освен това пари от сделките са намерени, облепени с бандероли на банката в къщата на Сали Табаков. Негови фирми пък отговаряли за поддръжката на рейсовете, които тъстът му доставял на министерството.

„Договорите са за доставка и за поддръжка – 2 г. или 200 хил. километра“, отговори адвокат Васил Василев. Според него няма данни за престъпление и всички сделки са законни.

Сали Табаков и тъстът му бяха арестувани на 21 юни. На 24-и Софийският градски съд остави в ареста за постоянно Табаков, а Османов – под домашен арест. В техни имоти и сейфове бяха открити над 3,5 млн. лв. и инвестиционно злато.

Обвинена е и Албена Михайлова, която е главен секретар на МОН. Тя е подписала рамковото споразумение с фирма „Джеми“ през 2018 г., по което има 9 договора за доставка на автобуси за ученици. Тя е сочена от прокуратурата за извършител, а Табаков и Османов за нейни помагачи. Въпреки това тя е освободена с 5 хил. лв. гаранция от прокуратурата. В разпита си е посочила, че не познава Табаков и Османов.

Адвокат Васил Василев заяви след края на заседанието, че практиката на вече закритата специализирана прокуратура с поръчковите дела продължава и призова за наказателна отговорност за тези, които повдигат обвинения, без да има доказателства.