Сарафов от Брюксел: Време е хората, които налагат вето на България за Шенген, да ни чуят

0
90
Борислав Сарафов

Няма съмнение – изпълнили сме техническите критерии, надежден член на ЕС сме, охраняваме добре границите и заслужаваме да бъдем член на Шенген, заяви главният прокурор

„Няма съмнение и ЕК отдавна е категорична – изпълнили сме техническите критерии, надежден член на ЕС сме, охраняваме добре границите и заслужаваме да бъдем член на Шенген. Прокуратурата ще продължи да мобилизира целия си капацитет за постигане на общите ни цели“. Това заяви и.д. главният прокурор Борислав Сарафов.

Той е в Брюксел за конференция за разширяването на Шенгенското пространство и ключовата роля на България за сигурността по границите на ЕС, организирана от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. И.д. главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че включването ни в Шенген е ключов въпрос за България, но въпросът се политизира много. Той се надява аргументите да бъдат чути от тези, които налагат вето на страната ни.

Сарафов посочи, че България е държава на първа линия с едни от най-чувствителните граници – през нашата територия минават 5 европейски транспортни коридора, което налага безпрепятствено минаване на хора и стоки. Освен това от тук минава и един от най-засегнатите миграционни транспортни коридори, което в комбинация със социалната и икономическа нестабилност в страните от Близкия изток, северна и централна Африка генерира постоянни миграционни потоци към Европа.

„Това определя мисията на България да поема огромни отговорности по опазването на границата и по приема на лица, търсещи международна закрила. Страната ни се справя успешно с всички тези предизвикателства“, настоя той.

Сарафов посочи, че сме изпълнили всички условия за членство, а българските институции са ангажирани със съдебни реформи, дори и на конституционно ниво.

„ЕС е пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Разполагаме с достатъчни добро законодателство, което да гарантира върховенство на правото, това е крачна за по-тясно сътрудничество и интеграция, но се стремим да го актуализираме с оглед на динамичните международни процеси. Приоритет в реформите имат справедливостта и сигурността на границите на ЕС и защитата на правата и свободите, особено свободното придвижване на хора в ЕС“, каза Сарафов.

Според него реалните заплахи пред националната сигурност са нарастващите кибер атаки, терористични нападения и нелегалната миграция. Затова трябва ефективна защита на външните граници. „Отчитаме съществена заплаха и риск от кризисни ситуации, затова има комплекс от мерки – мерки за ефективно разследва на трансгранични престъпления и засилване на сътрудничеството с трети страни“, каза главният прокурор.

Според него МВР показва резултати по превенция и разкриване на престъпленията, те се ръководят от конкретни наблюдаващи прокурори от местните звена.

„Има ясно очертан механизъм на взаимодействие между прокуратурата и МВР, както и обмен на информация с партньорските страни. Има правила за координиране и взаимодействие по оперативни дела, проверки и разследване“, каза той.

Мария Павлова, която е заместник главен прокурор при Върховната касационна прокуратура, отбеляза, че е ясен напредъкът и по делата срещу незаконни мигранти – ако през 2020 г. те са били по-малко от 100, през 2022 г. има над 1000 досъдебни производства. Ефективните дейности на МВР по опазване на границата намират отражение – първо се пресичат опитите за нелегално влизане, а след това се пресичат опитите им да стигнат вътрешността на Европа. Покрили сме всички изисквания, както политически, така и технически за влизането ни в Шенген, настоя тя.