САЩ пращат бронирана рота в България

0
247
Лойд Остин и Кирил Петков Снимка: МС

Не сме обсъждали българска военна помощ за Украйна, заявиха Петков и Остин след срещата си

Премиерът Кирил Петков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин разговаряха в Министерския съвет, като обсъдиха теми от интерес и за двете страни.

„Искам да благодаря на САЩ, че оказа подкрепа на България. В тази сложна ситуация никой не може да се защитава сам. Българското общество може да е спокойно, защото увеличаваме своите защити заедно. Искам да уверя всички и да сложа край на фалшивите новини – не сме говорили за военна подкрепа по никакъв начин в Украйна, работим заедно за подкрепа на източния фланг, но нищо друго не е дискутирано“, отсече Петков.

Лойд Остин също потвърди думите на премиера.

„Войната, която Путин започна, постави цяла Европа в риск. Няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана на съюзниците ни в НАТО. Ние сме НАТО“, каза още Петков.

Той допълни, че САЩ ще предоставят една рота „страйкър“ на българската армия. Тя ще е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин бе категоричен, че ангажиментът към чл. 5 е непоклатим.

За мен е важно да съм тук лично в този момент, за да осъдим безразсъдната агресия на Русия и да подчертаем нашата подкрепа за украинския народ, каза Остин и отбеляза, че противно на очакванията руската агресия сплоти света.

Много важна стъпка е създаването на мултифункционална бойна група. Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно, заяви още Лойд Остин и акцентира върху нуждата от оперативната съвместимост.