Шефът на АЕЦ „Козлодуй“: Има изтичане на радиоактивна вода, човешка грешка е причината, но няма никаква опасност

0
111
Валентин Николов Снимка: Нова тв

Валентин Николов заяви, че служителят е отстранен от работа

„Има изтичане на радиоактивна вода поради човешка грешка в хермозоната на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.“ Това каза директорът на централата в предаването „Лице в лице“ по bTV Валентин Николов.

Той уточни, че обемите не са тези, за които говори атомният физик Георги Касчиев. Вчера отново в ефира на bTV експертът каза, че става дума за 3000 кофи с радиоактивна вода.

„Има изтичане, но е 8 кубика, вече всичко е почистено, няма опасност нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за допусната човешка грешка. Не е преценен обемът на азота, който се пуска, за да се провери в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и защо изтича вода от втори към първи контур. Може да го характеризираме така – ако сложите в една чаша сламка и започнете да духате ако нивото е по-високо – това се е получило. Това е грешката. За съжаление този, който е направил грешката, е отстранен от работа“, каза Николов.

Той посочи, че явно трябва повече мотивация, въпреки че има обучения, издават се лицензи и се следи всички работещи да са на ниво.

„Но няма никаква опасност. Отделно за такива събития не се изисква изявление от Агенцията за ядрено регулиране, макар че сме я уведомили“, посочи още шефът на АЕЦ „Козлодуй“.

Николов увери, че опасност няма.

„Всичко е почистено, най-вече водата е паднала върху топлоизолацията. Тя е махната, поставена е нова. Това не е първата авария, при която има изтичане на такава вода, но досега обществото не е било съпричастно и е нямало нужда от това“, добави той.