Швеция ще подкрепи членство на България в Шенген, продължават разговорите с Нидерландия

0
44
Костадин Коджабашев

Външният министър Николай Милков е поискал 30% увеличение на заплатите в министерството

Имаме положителни новини от Швеция, след като шведската социалдемократическа партия обяви публично подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това се случи, след като правителството е предоставило положителни становища за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Това отчете пред журналисти днес зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, цитиран от „24 часа“.

Водим много активен диалог с Нидерландия, включително на най-високо политическо ниво, увери той.

В последните два месеца България премина две проверки на Европейската комисия за Шенген. Първата в края на октомври бе поискана именно от българските политици, след като една от тезите на страните, които не подкрепят членството ни в Шенген, бе, че последната проверка за това дали България изпълнява критериите е направена преди 11 г. В комисията, която пристигна у нас, присъстваха и експерти от страните скептици. Те дадоха положителна оценка на България и в доклада им се казва, че страната е изпълнила всички критерии и дори надгражда законодателството. Това обаче не успя да убеди Нидерландия, Швеция също обмисляше да каже „не“, „против“ членството ни се изказаха и политици в Австрия.

На 16 ноември пристигна нова проверка. Фокусът й обаче е бил главно върху визите, начина, по който се съхраняват личните данни и съдебното сътрудничество. Очаква се нейният доклад също да даде положителна оценка на страната ни.

В последните дни нидерландски вестници писаха, че ако Амстердам продължи да блокира страната ни, може да загуби водещата си роля в европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. Кандидат за шеф на агенцията е именно нидерландски представител. Има възможност той да не бъде избран в знак на протест от страна на останалите държави в ЕС заради решението на Нидерландия да блокира България и Румъния.

Присъединяването на България към Шенген до края на тази година остава основен приоритет. Страната ни доказа, че е конструктивен и надежден партньор готов да води открит диалог за изпълнение на критериите и преодоляване на пречките за членство в Шенгенското пространство, каза Коджабашев.

30% увеличение на заплатите в министерството е поискал с доклад до служебния премиер Гълъб Донев министърът на външните работи Николай Милков. Служителите в МВнР се заканиха да излязат в активна стачка от утре.

Въпросът е доколко финансовата рамка позволява увеличение, а че такова е необходимо е безспорно. Заплатите тук са едни от най-ниските в последните 20-25 г. Идеята ни е да се привличат млади кадри, а това няма как да стане. Освен това критериите за постъпване на работа тук също са едни от най-високите, посочи Коджабашев.

Българка с италиански паспорт е една от жертвите на свлачищата на остров Иския до Италия, потвърди още зам.-министърът. Той обясни, че българските дипломати там са в постоянен контакт в семейството й и ще съдействат тялото й да бъде върнато в България.

По повод вчерашните новини, че агенцията за закрила на детето е прибрала изоставено в Украйна българче, директорът на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР Данчо Мичев, коментира: Не бих желал да коментирам защо това дете е оставено там, това са лични трагедии и драми, които често се налага да решаваме. Важното е, че малолетната Дея от вчера е в България и ще бъде настанена в дом за деца в Русе.

Мичев обясни, че казусът е продължил година и по него са работили десетки души. Особено сложен бил и заради войната в Украйна.

В предишните дни пък Комисията за превенция и защита от дискриминация в Северна Македония излезе със становище, че е установила дискриминация на национална и етническа основа от страна на сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля.

Странно е, че решенията не могат да бъдат обжалвани, но можем да приемем, че това е елемент от несъвършенствата на системата там, коментира главният експерт на министерството Желязко Радуков. Той обаче подчерта, че страната се наблюдава от ЕС и най-вероятно това ще е едно от нещата, за които съюзът ще настоява да бъдат променени преди РСМ да се присъедини към него.

Радуков настоя и че това решение е недопустимо, тъй като налага едностранно тълкуване на общата ни история, за която вече има сформирана двустранна комисия и това може да предопредели решенията й. Българската страна ще постави въпроса на предстояща среща между външните министерства./24 часа