Скандалът в Подгорица – според черногорския кабинет разминаването с Радев било въпрос на минути

0
1123
Радев на летището в Подгорица Снимка: БТА

Напълно естествено е държавният глава да откаже среща, за която домакинът не е готов, коментираха за „Дневник“ от администрацията на президента

За „скандал“ в Черна гора говорят и опозиционни, и сръбски проправителствени медии, след като премиерът Милойко Спаич не се срещна с посещаващия страната български президент Румен Радев. За властта в Подгорица разминаването било въпрос на минути. През тези минути обаче Радев си тръгнал от сградата на правителството.

„Напълно естествено е държавният глава да откаже среща, за която домакинът не е готов“, коментираха за „Дневник“ от администрацията на президента Радев.

Според водещата черногорска медия „Виести“ срещата между Спаич и Радев е отменена, след като премиерът закъснял. Делегацията, предвождана от Радев, чакала четири минути, след това напуснала сградата, се казва в коментари от правителството в Подгорица, дадени за изданието.

„С посолството на България беше договорено срещата да се проведе в приемната в сградата на правителството от 17 часа, тъй като премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев въпреки натоварения си график“, гласи съобщението, цитирано от „Виести“. Спаич обаче бил на среща с германската туристическа компания TUI, а тя продължила три минути повече от предвиденото. Делегацията на Радев напуснала след четири минути чакане.

Проблемът бил и че срещата трябвало да се състои в същата приемна зала, където разговаряли с представители на TUI, която трябвало да се подготви за новата. В тази връзка черногорска медия отбелязва, че Спаич не за пръв път закъснява за среща: пропуснал тази с кмета на Любляна Зоран Янкович през март, който обаче бил „доста по-търпелив“ от Радев – чакал половин час, преди да си отиде.

Същото обяснение е дадено от правителството пред платформата Cafe del Montenegro, критична към властта.

Радев е на посещение, чийто домакин е президентът Яков Милатович, съюзник на Милойко Спаич, но в което обичайно са предвидени и срещи с премиера и председателя на парламента.

Срещата между Радев и Милатович била в Цетине, старата столица на Черна гора, в чийто център е и резиденцията на държавния глава, на около 36 км от Подгорица. За тази среща, състояла се преди опита за разговор с Милатович, Cafe del Montenegro уточнява, без да навлиза в подробности: „По-рано днес Радев, след срещата с черногорския колега, се разходи с делегацията през старата столица, но Милатович не му правеше компания.“

В Подгорица Радев е успял да се срещне с председателя на парламента Андрия Мандич. След това била предвидена срещата със Спаич. След нея в графика имало вечеря, устроена в негова чест от Милатович.

На 36 години Милойко Спаич е един от най-младите лидери в света, откакто пое поста миналия октомври. Преди няколко години той се върна от Сингапур, където бе партньор във фонд за рисков капитал. Партията му „Европа сега“ стана първа на парламентарните избори миналия юни, а съюзникът му Яков Милатович спечели президентските срещу някога смятания за несменяем Мило Джуканович. Във фрагментирания парламент обаче, където проевропейската му формация разговаря за подкрепа и с просръбски партии, му бяха нужни месеци, за да си осигури мнозинство./Дневник