Страната е блокирана: „Тракия“ и „Струма“ затворени с живи вериги от протестиращи

0
103
Снимка: 24 часа

Близо 12 километра е задръстването на автомагистрала „Тракия“

Продължава недоволството на енергетиците. Блокадите и протестите продължават и в този момент. Беше затворена и автомагистрала „Тракия“ при отбивката за Стара Загора. Други възлови кръстовища на територията на старозагорска област също са затворени от работници и синдикалисти към топлоелектрическите централи и мините в Маришкия басейн.

Към този момент са блокирани Проходът на републиката, пътят Русе – Свиленград в района на Гълъбово, изходът на Стара Загора, посока АМ Тракия, както и Подбалканският път край Гурково.

Близо 12 километра е задръстването на автомагистрала „Тракия“ в област Стара Загора. Това съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов. Той посочи, че в двете посоки има опашки от автомобили от по шест километра. Детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208 километър е блокирана от протестиращите.

Над 10 км опашка се образува на няколко места на автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Перник. Работещи в ТЕЦ „Бобов дол“ затвориха аутобана сутринта, както и няколко места в района на Дупница и пътен възел „Бинека“, с. Бобошево и Дяково и Бобошево.

Протестът е срещу териториалния план за справедлив преход и отпадането на дата 2026 за затваряне на ТЕЦ „Бобов дол“. Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол и съседните общини без препитание.

Периодично, през десетина минути се пропускаха автомобили, за да не става голямо задръстване.

Шофьорите недоволстват, защото някои пътуват към болници в София, в колоната има бременни и деца. Чакат не само леки коли, но и тирове и автобуси.

Движението между София и Благоевград се осъществява по т. нар. стария път – главен път Е-79, но от „Пътна полиция“ съветват да се кара внимателно, тъй като и там движението е натоварено.

Преди час протестиращите освободиха за кратко движението в посока към Благоевград, защото в колоната има чакащи вече 3 часа без храна и вода.

На друго място на блокадата на АМ “Струма”, в посока от Радомир към Благоевград опашката вече се стопи до около 1-2 км преди Дупница, защото протестиращите пропускат на всеки 20 минути автомобилите.