Свидетели от „Пирогов“: Емин 4 пъти звънял в шокова зала да вкарат детето му, плашил със здравния министър

0
177
Мустафа Емин Снимка: Фейсбук

В момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, пише една от сестрите

„В момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици“. Това обяснява една от медицинските сестри, която била част от персонала в спешната болница „Пирогов“, дежурил вечерта, за която се твърди, че Мустафа Емин – съветник на военния министър, се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото, съобщава „24 часа“.

Медията разполага с писмените обяснения на три медицински сестри и трима лекари.

Мустафа Емин и съпругата му звънели на звънеца на шокова зала 4 пъти, като прекъсвали работата на медиците, става ясно от писмените обяснения на персонала и описа на камерите.

„Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право“ – пише в обясненията си една от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях. „Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение“, пише лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Началникът на отдел „Сигурност“ пък описва подробно видяното на камерите.

От записите на камерите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома. Тоест престоят на семейството в болницата е около 4 часа.

Вътрешна проверка на болницата установи, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.

Документите от проверката, включително писмените обяснения на персонала, са изпратени до комисията по здравеопазване в НС.

Скандалът избухна в края на август след фейсбук публикация на медицинска сестра в болницата, според която Мустафа Емин е отправил заплахи и използвал името на здравния министър. Той отрече всички тези твърдения.

Междувременно военният министър Тодор Тагарев поиска с писмо от здравния министър да извърши проверка дали отговарят на фактите, изнесените във фейсбук страницата на болницата твърдения, кой е взел решение информацията да бъде публикувана там и кой е администратор на страницата.

Надявам се, че до края на седмицата ще успея да се запозная и да взема решение, допълни Тагарев и заяви:

„Предполагам, че има начин да видя и аз записа, преди да взема решение.“/24 часа