Томислав Дончев: Има опасност да станем заложници на политическия инат

0
183
Томислав Дончев Снимка: БНТ

Може да се окажем в ситуация във вторник да имаме връчен мандат. Ние бяхме готови да се откажем, ако има приемлив вариант за втория мандат, посочи зам.-шефът на ГЕРБ

Има прогрес за кабинет, обща законодателна програма, текат разговори по политики. По отношение на голяма част от темите има консенсус. Има опасност обаче да станем заложници на един политически инат.

Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ.

В политиката, както във всяко сложно занятие, има правила – някои писани, други не. Не е редно вторият да предложи кабинет с всички лидери на партии и да каже на първия – просто ни подкрепете. Проблемът е в подхода, а не в имената, макар те винаги да имат значение що се отнася до правителство, обясни той.

Трудно ми е да отговоря по-близо ли сме до кабинет. По-скоро си мисля, че това не е най-правилният въпрос. А дали има мнозинство за бързо приемане на нормален бюджет, който поне да спре темповете на задлъжняване, да осигури пътя към еврозоната, да покрива основните нужди на страната. Служебното правителство няма да критикувам, каза Дончев.

Има пожар и тук не преувеличавам. Вместо заедно да се хванем да го гасим, един си прави снимка, друг пуска сирените, а истината е проста – някой трябва да хване маркуча и да гаси пожара, подчерта Дончев. Според него всички трябва да направят компромиси.

Логиката е повече компромиси да направи по-малкият. Ако си мислите, че не понасяме щети, много се лъжете. Има много наши симпатизанти, които не са доволни, каза той.

Може да се окажем в ситуация във вторник да имаме връчен мандат. Ние бяхме готови да се откажем, ако има приемлив вариант за втория мандат, посочи зам.-шефът на ГЕРБ.