Турската полиция застреля мъж и жена, ранили шестима пред Съдебната палата в Истанбул

0
34
Снимка: Трибюн

Терористичната групировка Революционна партия и фронт за народно освобождение стои зад атаката, обяви вътрешният министър Йерликая

Турската полиция застреля мъж и жена, които нападнаха контролно-пропускателен пункт пред сградата на съда в Истанбул, ранявайки шестима души. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от турската телевизия НТВ.

Той посочи, че терористичната групировка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С) стои зад атаката, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Неутрализираните нападатели с инициали Е. Й. и П. Б. са членове на терористичната групировка ДХКП-С, каза Йерликая. При стрелбата хората около съда и вътре в сградата са изпаднали в паника и са легнали на земята.

Засега не са известни конкретните мотиви на нападателите.

Турция започна да излиза от периода на насилие, започнал преди десетилетие, когато беше засегната от многократни бомбени атентати и други нападения, свързани с джихадистки и кюрдски бойци.

Въпреки че тези нападения до голяма степен са затихнали, Истанбул и столицата Анкара остават в състояние на повишена готовност.

Миналия месец един човек беше застрелян от двама въоръжени мъже, които откриха огън в католическа църква в Истанбул. Отговорност за нападението поеха джихадистите от групировката „Ислямска държава“.