Убити, включително деца, и ранени при руски ракетни удари по ресторант и търговска зона в Краматорск

0
63
Снимка: Realniistorii

Спасителите продължават да търсят хора, блокирани под отломките

Осем души са убити, включително три деца, от руски ракети, ударили центъра на Краматорск в Източна Украйна. Децата са били на възраст 12, 15 и 17 години, пише Би Би Си. Ресторант и търговска зона са били обект на удар срещу града, който е под украински контрол, но близо до окупираните от Русия части на Украйна.

Спасителите продължават да търсят хора, блокирани под отломките. Най-малко 56 други са били ранени при удара според украинските служби за спешна помощ. Сред тях има осеммесечно бебе и трима чужденци.

В епицентъра на експлозията е имало и жилищни сгради. Кадри от видеа в социалните мрежи и от дронове показват значителни щети по сградите, някои от които са буквално развалини.

Белгийският журналист на свободна практика Арно де Декер казва пред Би Би Си, че е бил в популярния ресторант Ria Lounge само минути преди да бъде ударен. „Все още има хора под развалините, защото това е голям ресторант“, каза той.

„Сега мога да чуя хора да крещят под развалините, докато спасителите се опитват да ги спасят.“ По думите му служителите и клиентите в заведението са били около 80 човека и предположи, че жертвите ще нарастват.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че атаката е доказала на Украйна и света, че Русия заслужава „само поражение и трибунал, законни съдилища срещу всички руски убийци и терористи“.

Белият дом осъди Русия за „бруталните ѝ удари“ по Украйна. Краматорск често е бил обект на ракети от началото на инвазията през февруари 2022 г.

Русия отрича да нанася удари по граждански обекти при така наречената си специална военна операция след нахлуването в Украйна през февруари миналата година.