Вертикален газов коридор през България ще снабдява със синьо гориво Централна и Източна Европа

0
57
Снимки: БНТ

В МС подписаха два договора за изграждането му

В Министерския съвет подписаха договорите за изграждането на вертикален газов коридор. Как ще изглежда реализацията му?

Целта на вертикалния газов коридор е да захранва държавите от Централна и Източна Европа със синьо гориво от Азербайджан и с доставки на втечнен газ. Причината за неговата реализация е войната в Украйна и нарушените газови доставки, както и намерението на Киев да спре последният газопровод, който пренася руско синьо гориво на 1 януари 2025 г.

Поради тази причина се налага разширяване на газопреносната система на България. Днес бяха подписани два договора за възлагане на обществена поръчка с консорциум, в който основната роля е на „Главболгарстрой“, но в него влизат четири американски компании. Стойността на проекта е 485 млн. лева.

Първо ще се разшири газовата връзка с Гърция, което ще даде възможност да пренасяме синьо гориво с 4.5 млрд. куб. м. на ден повече от сегашното. След това ще бъде разширена и газопреносната част в Северна България, което ще даде възможност да увеличим транзита към Румъния с 30 млрд. куб. м на ден. Пусковият срок е 1 януари 2026 г. Целта е това да стане година по-рано.

„България е основен двигател, както знаете, на инициативата и бъдете сигурни, че ще бъде извършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект. Проектът дава възможност, разбира се, на първо място за диверсификация, а диверсификацията е обратното на зависимост“, каза Димитър Главчев, служебен министър-председател.

„Вертикалният газов коридор, не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но ще бъде инструмент за гарантиране на енергийната сигурност на един по-широк регион и доказателство за това е нашата синергия и симбиоза с всички държави по трасето“, каза Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката.

„Разбирайки огромното значение на този проект, който днес подписахме, ще гарантираме, че ще изпълним абсолютно качествено и в най-краткия възможен срок този толкова важен за региона проект“, заяви Калин Пешов, председател на УС на строителната компания.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.