Връщаме посланика ни в Скопие едва когато РСМ напредне в борбата с омразата

0
111
Николай Милков

Искаме да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия, каза министърът

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие едва когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков. Това стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти.

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за “консултации” в понеделник. Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков пред външната комисия в парламента.

Това (б.а. – изтеглянето на Ангелов) е знак на твърдо отношение, че така не може да продължава, обясни министърът.

А запитан как трябва да изглеждат “реалните стъпки” на РСМ срещу езика на омразата каза: Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой (Ламбе Алабаковски – б.а.)?

Запитан как гледа на призивите на външния министър на РСМ Буяр Османи да се спре с провокациите и от българска страна, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов отговори: За тангото са нужни двама.

Ангелов осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. Той подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и че не е издирван, както се твърдеше.

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с РСМ от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да свърши поетите си ангажименти, каза Милков./24 часа