Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран на летище Бършен до Сливен

0
35
Гвоздейков и кметът на Сливен Стефан Радев дадоха старт на ремонтните дейности на базата. Снимка: МТС

През ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен. Планираният радиус на действие на машината е 170 км и през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в Сливен.

Гвоздейков и кметът на Сливен Стефан Радев дадоха старт на ремонтните дейности на базата.

„За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера“, посочи министър Георги Гвоздейков. Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост.

„След изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от „България Хели Мед Сървиз“ за обучение и подготовка на пилоти“, заяви транспортният министър. Той обясни, че в момента се изгражда болничното вертолетно летище в Сливен, а такова ще има и в Ямбол и Бургас.

„Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение (General Aviation), каквото е летище Бършен. Неговото географско разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, подчерта Георги Гвоздейков.

Министърът поздрави общинския съвет и кмета на Община Сливен за оказаното съдействие и осигуряването на имота.