Започват масови проверки дали автомобилите са подготвени за зимата

0
21
снегорин
Снимка: архив

Специално внимание ще се обръща на изправните светлини, спирачки и гуми. От утре автомобилите задължително  трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми

От утре започва Акция „Зима“. От 15 ноември до 1 март всички автомобили задължително трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм.

Днес е последният ден, в който можем да шофираме автомобилите си с летни гуми без да бъдем глобени. От утре започва същинската част на акция „Зима“. Тя се провежда за 29-и път тази година.

Специално внимание ще се обръща на изправните светлини, спирачки и гуми. Акцията се разделя на три части от по 10 дни.

Фокусът на първата част е върху автомобилите, във втора част на пешеходци и пътници, а третото десетдневие е за безопасното шофиране.

Глобите също са разделени в три категории. Най-малката е 50 лв., след това се покачва спрямо неизправността.

„Нулева толерантност към всеки един нарушител. В момента с правомощия по Закона за движението по пътищата са 9800 човека, те могат да пишат и да вземат отношения по закона. Ежедневно около 770 екипа за 24 часа работят на територията на страната“, заяви началникът на КАТ комисарят Димитър Мичев.

„Напомням, че за незначителни технически неизправности глобата е 50 лева, за значителни е 200, а за опасни неизправности е 500 лева. Напомням, че чистачките трябва да бъдат в изправност, перата им да са подменени, казанчето за течност да е с подменена течност, да не е лятна, да не е вода, да е зимна, за да не замръзва“, каза главен инспектор Мария Ботева от КАТ.

„Ние сме се подготвили от 1 ноември всички пътни управления, както и автомагистралите са приведени в зимен режим“, коментира директорът на АПИ инж. Ясен Йорданов.

През изминалата година през акция „Зима“ са били проверени близо 130 000 МПС-та, а тази сутрин, след акция на територията на гр. Сливен, е бил хванат шофьор с 0,93 промила алкохол в кръвта.