Зърнопроизводителите очакват споразумение с Денков след преговорите

0
10
Илия Проданов КАДЪР: БНТ

Договорихме се с правителството, че Украйна ще се въздържи от внос, заявиха от бранша

Споразумение с премиера Николай Денков очакват да подпишат днес протестиращите зърнопроизводители и останалите протестиращи браншове.

„Договорихме се с правителството, че Украйна ще се въздържи от внос. Министър-председателят пое отговорност за това. Внос на четирите култури, които бяха в забраната, като говорим за слънчоглед за най-дълъг период. Другото нещо е, че ще се разработят тези лицензионни режими и количеството по тях“. Това обясни Илия Проданов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред Би Ти Ви. Земеделските производители ще участват в решаването на количествата.

Проданов обърна внимание, че след преговори е много важно да има действия, понеже браншът е чувал обещания и преди.

„Много важно е, когато водиш едни преговори, всъщност какво се случва след тях, защото земеделските производители са виждали много обещания, но доста от тях – неизпълнени. Затова снощи стояхме доста дълго на площада, може би до към 12,00 часа. В крайна сметка се взе решение тракторите да изчакат все пак на Богров и да разпишем споразумение между нас и министър-председателя, всичко, което говорихме вчера, да го има разписано“, каза Проданов.

Все пак снощи в края на протеста пред Министерския съвет е било взето решение тракторите да изчакат край София и да се подпише споразумение между бранша и премиера акад. Николай Денков.

Според Георги Ангелов – икономист от ИПИ, потреблението на слънчоглед у нас е по-голямо от производството, затова трябва да се внася. Обратното се е видяло преди месеци, когато доставките от Украйна бяха спрели – цената на олиото у нас се вдигна, но българското производство не се е увеличило.