Здравната министърка Галя Кондева: Има необходимите количества ваксини срещу коклюш

0
19
Снимка: БНТ

314 са случаите на коклюш у нас от началото на годината

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две години, които са най-уязвими от заболяването, увери в комисията по здравеопазване служебния министър д-р Галя Кондева. До края на тази седмица има възможност за внос на още 2000 дози, като наличните в момента са общо 650.

До понеделник у нас има добро имунизационно покритие за коклюш – 92,4% през последната година, допълни здравият служебен министър.

314 са случаите на коклюш у нас от началото на годината.

Най-много заболели има в София – 214. Регистрирани случаи има в 17 области на страната. Над 750 дози ваксини са осигурени в аптеките.

Д-р Кондева заяви, че са изпратени указателни писма до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз още в началото на април, като е посочено, че всички лични лекари трябва да направят преглед на лицата, подлежащи на имунизация.

Кондева обърна внимание на това, че всеки болен от коклюш трябва да подлежи на изолацията в дома си за не повече от 30 дни. Неболедувалите и неимунизираните се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни, според наредба от номер 6 от 2019 година. Според тази наредба при поява на коклюш в детска ясла, засегнатите лица се поставят под наблюдение до 14 дни, като засегнатата група се поставя под карантина за същия срок.

На въпрос каква е цената на един PCR тест за коклюш, здравният министър обясни, че е между 25 и 30 лв. Тя отново повтори, че има осигурени тестове, но пациентите трябва да отговарят на определени критерии.

„Няма да отрека, че много се надяваме на предстоящите почивни дни, за да ограничим разпространението в училищата“, каза още Кондева. Тя увери, че МЗ поддържа тясна връзка с Министерството на образованието за защита на учащите и предотвратяване на паника.