Зеленски размести програмата на парламента

0
99
Снимка: НС

Даряване на боеприпаси на Украйна, декларация в подкрепа членството на Киев в НАТО и евентуалната продажба на ядрени реактори ще обсъждат депутатите

Заради посещението на украинския президент Влодимир Зеленски депутатите разместиха тотално програмата си като дадоха превес на точки, свързани с Украйна. Обновяването на военновременните запаси, декларация в подкрепа членството на Киев в НАТО и евентуалната продажба на ядрени реактори влязоха по спешност в програмата, съобщи „24 часа“.

От „Възраждане“ се възмутиха, че вместо да се гледа инициираният от тях референдум, спешно влизат текстове за военните запаси, договарянето на продажбата на ядрени реактори и др.

„Някой друг определя дневния ред на НС, нито председателският съвет, нито председателите на групи, а някой друг. Какъв е смисълът от председателския съвет в сряда – вчера нямаше такива точки, днес идвате в 9 часа и изчитате друг дневен ред. Предлагате неща, които не касаят гражданите. Всъщност, касаят ги – ще продадете ядрените реактори и България ще остане без ядрена енергетика ей така, за един ден“, ядоса се Георги Свиленски от БСП. И поиска точките да не се гласуват, а председателстващият заседанието Росен Желязков трябвало да защити авторитета си и да обясни какво е наложило за 24 часа да се впишат 4 нови решения. Какво ще се случи, ако те бъдат гласувани следващата сряда като точка 1,2,3 и 4, попита социалистът.

Въпреки възмущенията Желязков обяви гласуване на новия дневен ред и спешно вкараните точки минаха със 146 гласа „за“, 55 „против“ и трима въздържали се – двама от ИТН и Радостин Василев.

А от „Възраждане“ иронизираха, като призоваха НС да се обади на американското посолство, за да има кой да съобщава точките, защото депутатите не знаели какво ще гласуват. „Те са внесени от депутати, които са в залата“, лаконичен бе Желязков.

„Индулгенция за бързо изпразване на складовете на армията“ – така Николай Дренчев от „Възраждане“ определи случващото се. Броени часове след спешното заседание на комисията по отбрана парламентът вкара в дневния си ред актуализация на военновременните запаси с оглед на това да даде на Украйна остарели наличности. Той се ядоса, че се предлага решение без цифри, срокове и данни. Може да дадем всичко, което е в складовете и да чакаме, че някога заводите ще ги възстановят. Не казваме на МС какво проценти трябва да заложи, кога да ги възстанови, смята Дренчев.

„Всякакви нужди на Украйна да бъдат задоволени и да ги изпратим към Украйна. Безумие е това. Още по-унизителен е слугинажът, по който ги правим. Вчера се свиква комисия в 14 ч и днес влиза като първа точка. В залата на комисията обсъждаме на коляно конкретните параметри и калибри. Ако даваме 152 мм снаряди, защо не поръчаме 155, ако министерството иска нови гаубици? Това изисква анализ и обмисляне“, настоя депутатът.

Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, се предвижда в проекта, предложен от Бойко Борисов и група народни представители. С него се очаква правителството да предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Атанас Зафиров от БСП поиска обяснение на смисъла от това решение. „Самите вносители са наясно, че това е политически акт, който няма практически изменения и аргументация. Никакви детайлни обяснения не сме получили. Няма актуализиран график. Не сме против подновяване на боеприпасите, но сме против пълното изпразване на складовете, което предстои. Без график, без да е ясно дали ВМЗ може да възстановя тези боеприпаси“, настоя той.