Арестуваните граничари плашели търговците с митничари

Спецпрокуратурата обеща още акции срещу корупцията по границите

0
102
граничари
Акцията на Дунав мост бе в сряда

В дома на един от задържаните са намерени 20 000 лева

Гранични полицаи от Дунав мост – Русе, искали по 20 евро подкуп от дребни търговци, за да не викат митничари да проверяват товарите им. Това твърдят наши и чужди шофьори, в жаллбите си от подкупните ченгета.  При акция на на спецпрокуратурата и “Вътрешна сигурност” в МВР в сряда бяха задържани 10 граничари, от които 7 получиха обвинения.

“На седмина са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, действала от септември м.г. до 16 ноември”, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Прокуратурата ще настоява пред спецсъда граничарите да останат постоянно зад решетките. Те плашили търговците с митничари, защото на границата с Румъния не правели постоянни проверки, а само по сигнал. Причината е, че дежурни инспектори на пост няма. Ще има и други акции срещу корупцията по границата, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. 20 хил. лева в различна валута – евро, лири и левове, са открити в дома на граничар в Русе, допълни прокурор Арнаудова.

Полицай е заловен  в момент, когато прибирал в джоба си 20 евро подкуп от шофьор. Разследващите му заложили клопка – 2-те банкноти от по 10 евро, които взел, били белязани Подкупните граничари са били подслушвани и следени от месец. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни, че те ползвали схемата на митничарите от Лесово, които бяха заловени преди 2 седмици. Рушветите си делили по старшинство всеки ден. Граничарите обаче отричат. “Гражданин изтърва 2 банкноти на плаца. Хукнах да го гоня, за да му ги върна. Не съм вземал подкуп”, казал в своя защита задържан полицай, по образование компютърен спец. Павлин Коджахристов, който е зам.-шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР, намекна, че граничарите са следени и с дрон, въпреки че той не е СРС. “Не си представям, че френски или немски полицаи и митничари искат по 5 евро за кафе от някого”, каза прокурор Гешев и изтъкна, че се очакват и други акции срещу корупцията по границата. В сряда след сигнал на нашите служби на румънския ГКПП Гюргево тамошни спецченгетата също закопчали гранични полицаи за подкупи.