Арестуваният за атаката срещу НАП „ударил“ преди две години и сайта на Министерство на образованието

0
143
данс
Преди две години Кристиян успя да удари сайта на МОН.

20-годишният Кристиян задържан на работното си място

Арестуваният за атаката с източването на данни на над 5 млн. българи от НАП хакер е ударил преди две години и сайта на Министерство на образованието. Това съобщи Би Ти Ви. 20-годишното момче Кристиян е задържано на работното му място в частна фирма, която тества киберсистеми.

През 2017 г. Кристиян, тогава ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив успял да хакне сайта на Министерство на образованието и науката (МОН). Пред „Господари на ефира“ тогава момчето разказа, че от известно време се занимавало с т. нар. pen tasting или киберсигурност, като в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени.

Според младежа, „всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или киберсигурност“ би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.

В сървърите на министерството „се съхранява строго конфиденциална информация – лични данни, счетоводство, ведомости, банкови сметки, разплащателни сметки, няколко европроекта и всякаква такава информация, до която не би трябвало всеки човек с елементарни познания в тази област (киберсигурност) да има достъп до нея“, обясни тогава момчето.

Според него с няколко клика може да бъде променена информацията. На кадрите, които е съхранил младежът, се виждат и данни за премиера Бойко Борисов и предшественика му Огнян Герджиков.

След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал.

„Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат“, призна тогава ученикът.

От МОН обявиха, че ще поканят Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията във ведомството. Но явно това не е станало.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here