Обвиниха хакера Кристиян в тероризъм

0
601

Пуснаха шефа му Георги Янков срещу 20 000 лева парична гаранция

Свързаният с хакерската атака в НАП Кристиян Бойков вече е обвинен по член 108а от Наказателния кодекс, за тероризъм. Информацията още е неофициална, позовава се на адвокатите на „ТАД Груп“. Това съобщи БНР.

Заедно се него е обвинен и вчерашният задържан Георги Янков. На Кристиян е повдигнато обвинение за извършителство на терористични действия, а на другия обвиняем по случая – за подбудителство. Янков, който беше задържан вчера, беше освободен срещу парична гаранция от 20 000 лева. Очаква се да бъдат предприети процесуално-следствени действия и какви обвинения ще има по отношение на собственика на фирмата Иван Тодоров, който е в чужбина.

След като от прокуратурата обявиха, че Кристиян Бойков не е действал сам при хакерската атака срещу приходната агенция, случаят вече е поет в Специализираната прокуратурата.

Обвиненията са по текст от глава „Компютърни престъпления“ в Наказателния кодекс, който се отнася до източване на данни от информационна система, която не е критична инфраструктура, по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Наказанието е затвор до осем години и глоба до десет хиляди лева.