Прокуратурата поиска постоянен арест за Черепа, повдигна му 20 обвинения

0
264
Арестуваният Божков на летище София.

То е за хазартния му бизнес

Прокуратурата поиска от СГС постоянен арест за Васил Божков, съобщава БТА. Искането и доказателствата ще бъдат внесени съда. Държавното обвинение иска арест за Божков само по едно от делата срещу него. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

По разследването има и секретни доказателства.

Рекордните 20 обвинения е получил вчера обвиняемия. Едното е за укритите такси от хазартните игри, които бизнесменът е организирал, а другото разследване е така нареченото криминално – то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен бизнесмен от Благоевград, както и за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров от 2015 година.

Прокуратурата е прекратила делото за опит за държавен преврат – престъпление срещу републиката, пише в. „Сега“ като се позовава на Георги Гатев, един от адвокатите на Божков. Постановлението е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца. На Божков е връчена призовка и да се яви като свидетел по разследването, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансово министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Защитата на Божков е поискала да бъде внесена мярка за неотклонение и по двете разследвания срещу бизнесмена. „Твърде възможно е да внесат само по едното. Предполагам, че това, което е по хазарта ще внесат искане за мярка. Другото може би ще изчака на трупчета“, каза пред БНТ още адвокатът на Божков.

Така прокуратурата може да си осигури по-дългото му задържане. След като изтече максималния осем месечен срок за престой „под стража“ по едното дело, тогава да внесе ново искане за задържане по второто.