Арестуваният ученик от Пловдив изработил 14 килограмова бомба

0
440
полиция
Иван Гешев

Вербуван е по интернет от Ислямска държава

14-килограмова бомба, подобна на тези използвани при атентатите в Белгия, Франция и на летище Сарафово, е изработил арестуваният 16-годишен ученик от Пловдив. Той бе задържан като потенциален терорист, планирал да извърши мащабен атентат в Града по тепетата.

Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

Момчето е вербувано от Ислямска дърржава в интернет и обработвано дълго време, добави Гешев. Било е прието в секретни ислямистки сайтове, пускани са му клипове с убийство, за да бъде обработвано от професионалист.

Става въпрос за дете жертва, а не извършител на терористичен акт. Лична трагедия, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери”, каза още зам.-главният прокурор. Информация за него е получена устно в прокуратурата и службите в сряда от близки на детето”, съобщи Иван Гешев. При операцията по задържането му в дома му са намерени много самоделни взривни устройства. Имало готова “тръбна бомба”, използвана често при атентати в САЩ, както бомба, поставена в пластмасови съдове, с добавки от множество пирони за максимален ефект на поражения. Такава бомба е ползвана при атентатите в Белгия, Франция и летище Сарафово. Като на летището взривът е бил около 3 килограма, а тук в Пловдив бомбата е 14 килограма. Бомбата е правена с общодостъпни съставки, по твърдения на ученика, той я сглобил за седмица. Намерени са химически формули и инструкции за отрови.

След задържането на момчето Специализираният наказателен съд го е пуснал от ареста и го е пратил под контрола на Детска педагогическа стая. И той е върнат при родителите му.  В дома му са намерени още много електрически прекъсвачи, раница с батерия и верига и знаме на Ислямска държава.

България може да се гордее със службите си, обяви Иван Гешев. Той обяви, че се готви създаване на антитерористични центрове, подобно на такива в САЩ за противодействие на такива заплахи.