Арестуваха служител от Министерство на икономиката за измами с европари

Министърът подал сигнал до ДАНС

0
80
Снимка: архив

Той и негов съучастник мамели фирми, че ще им осигурят финансиране по проект „Енергийна ефективност“

Днес се проведе специализирана операция за противодействие на корупцията, под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СЗА – СГП), с участието на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Това съобщиха от прокуратурата.

Акцията е във връзка с образувано на 09.10.2017 г. досъдебно производство с постановление на прокурор от СЗА – СГП. По досъдебното производство е приложен сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС, по повод на който е извършена проверка от агенти от дирекция „Финансова сигурност“.

В хода на разследването до момента е установено, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са възбудили и поддържали заблуждение у различни граждани – кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

След разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в гр.София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. При извършените действия са намерени и иззети книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., имащи значение за престъпната дейност.

Двамата извършители са задържани за срок до 72 часа.Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.

На двамата са повдигнати обвинения за измама в съучастие – престъпление по чл.210, ал.1, т.1 вр. чл.209, ал.1 вр. чл.26, ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

Активните процесуално-следствени действия по случая продължават, допълват от прокуратурата.