Българи в Гърция искат махането на Писанчев и други ченгета

Бившият шеф на ДАНС е консул в Солун, а ексдиректорът на Военното разузнаване и.д. посланик в Атина

0
172
ченгета
Консулът в Солун Владимир Писанчев

Сънародниците ни настояват за отзоваване на „дипломатите“ с пагони заради некадърност

 

Българи в Гърция искат отзоваването на първите дипломати в южната ни съседка заради некомпетентност и връзки със службите, съобщава сайтът Офнюз.

В протестна нота, която ще бъде изпратена до министъра на външните работи Екатерина Захариева, се иска отзоваването на Владимир Писанчев, бивш шеф на ДАНС в периода на източването на КТБ, който сега е генерален консул в Солун. Иска се и отстраняването на временно управляващият посолството ни в Атина – Веселин Иванов и Панталей Спасов, който е неакредитиран посланик.

Веселин Иванов, който е бил офицер в бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА, ръководеше военното разузнаване в мандата на министъра на отбраната Николай Ненчев. Заради отказа му да разсекрети досиетата на военните разузнавачи, той беше отстранен преди две години.

В протеста до Захариева се изразява притеснение от липсата на посланик на България в Атина, като временно назначените дипломати там не организират ефективно работата на посолството.

„Работата с граждани върви насила, персоналът на Консулска служба към посолството е крайно недостатъчен. Нужно е да се назначат поне още един консул и един сътрудник за сметка на останалия персонал. Ченгета и разузнавачи не ни трябват“, се посочва в текста на нотата.

От текста става ясно също, че близо 300 хил. българи в Гърция се обслужват от едва седем души.

В същото време работата на консулската служба с граждани е от понеделник до петък от 9.00 до 13.30 часа. Следобяд работното време продължава, но по телефона и то само от 14.30 до 16.00 часа, когато пък свързването е трудно.

В нотата се настоява за незабавното отстраняване на дипломатите, увеличение на състава на консулската служба с двама души, поставяне на директен телефон с консулската служба, увеличаване на времето за обслужване на граждани на 8-часов работен ден и увеличаване на площта за работа с граждани.