Обвинените от Великобритания в шпионаж българи остават в ареста

0
31
Публикацията на "Дейли Телеграф".

Българската прокуратура поддържа контакт с британските партньори

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в ареста.

На 13 октомври ще бъде гледано делото им в Централния наказателен съд.

Петимата български граждани се явиха чрез видеовръзка в лондонския съд.

Те са обвинени в заговор за „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на врага за цел, която вреди на сигурността и интересите на държавата“ между 30 август 2020 г. и 8 февруари тази година.

Във връзка с разпространената от британските власти информация за повдигнати обвинения за шпионство на петима български граждани на територията на Великобритания, предоставяме следната информация.

През месец март 2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за шпионство. С постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършване на определени действия по случая. Това съобщиха от държавното обвинение.

Извършени са мероприятия както по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, така и на други български граждани, намиращи се на територията на Република България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност.

Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на Република България и авторитета на страната в международен план. В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори.